I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, April 1, 2010

Semangat Baru Semester 2..

Salam ukhuwwah buat sahabat2... menjengah lagi blog sendiri dan rakan2 ..biasanya setakat tgk sebarang perkembangan yang berlaku dlm kohot 2 ni je dlm blog myclassyik. blog sendiri pun jarang2 tgk apatah lagi blog rakan2.. tp ok dah ada blog ni. xde la rasa ketinggalan sangat. berterima kasih sangat pada en. nan walaupun en.nan x baca dah apa yg ada dlm blog ni..
Banyak ilmu yg boleh dapat dr blog kebanyakan blogger. apatah lagi aku suka membaca sebenarnya, tambahan plk benda2 yg cepat dlm blog ni, tp x tahannya, sakit mata ngadap laptop lama2. itu yg jadi jarang2 mengadap blog, lebih prefer buku.
Walau apapun bahan bacaannya, stat esok, bermula lah episod baru semester 2 kohot 2,cabaran lagi.. berdepan dengan masa mengajar dan masa belajar memang menguji. Tp kene kuatkan semangat, lebih2 lagi dlm situasi ibubapa pelajar meletakkan harapan yang terlalu tinggi untuk anak mereka.
Tp kursus dip pendidikan ni adalah untuk memantapkan ilmu pendidikan utk mengajar anak2 mereka jugak.. tp jarang2 orang menghargai perngorbanan org lain.
berbalik kepada motif asal. pengajian bermula esok akan berakhir hujung tahun ini untuk sesi kuliah. dan awal tahun depan akan bermulalah sesi praktikum 4 bln.
em.. mujur jugak diberi jadual penuh sepanjang tahun. dapat la buat perancangan gapo2, family gathering ko.. lama dah x bercuti nih.. bercuti luar klantan la.. jadual diberi siap dgn subjek dan tarikh setiap kuliah. mujur lah...
so, diharap aku mampu dan akan terus kuat semangat menghadapi cabaran2 pengajian selepas ni dengan assignment2 nye.. begitu juga harapan yg sama terhadap sahabat2 yg lain. so..

SELAMAT BELAJAR KEMBALI!!!!

Friday, March 5, 2010

Thank you Allah – Maher Zain

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
further and further away from you

Ooooo Allah, you brought me home
I thank you with every breath I take

الحمد لله الحمد لله
All praises to Allah


I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud
to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that's when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you

الحمد لله
All praises to Allah

Allah, I wanna thank you
I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you
I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank you for bringing me home

الحمد لله
All praises to Allah

الحمد لله

Wednesday, March 3, 2010

A Whale Giving Birth

Actually, mula2 terdetik nak cari video ni sebab seorang dari ramai2 student yang bertanya,ikan paus dikelaskan dalam kumpulan haiwan apa? i jawab mamalia,then mcmmana ikan paus beranak? oopss... how ya...?? x pernah terlintas lak dalam kepala ni nak tahu mcm mana ikan paus ni beranak, dengan jujurnya, i jawab let me check first.. pastu i pun balik la,search.. bertemu la jawapannya... begitu rupanya... hebatnya ciptaan Allah, menciptakan sesuatu dengan keunikan yang tersendiri. tak pernah terlintas begitu rupanya kelahiran seekor anak ikan paus.. kelahiran dan kewujudan seorang yang bergelar manusia? i'm sure lebih hebat lagi daripada ni.. TAPI... kenapa ikan paus je yg beranak? kenapa ikan lain bertelur? sebab ikan paus besar, ikan lain kecik ke? heemmm.... kene cari lagik la ni... TENGOK BETUL2......

video

Frontpage Sci-Tech Bulletin

Ini adalah hasil kerja individu yang perlu kepada penggunaan Microsoft Publisher. Sangat simple berbanding rakan sahabat yang lain sebab saya ni sangat la lurus orangnya. keluar template gitu... gitu jugak la yg dibuatnya. xde rasa nak menambah langsung. x terlintas lak, bila tgk kawan2 punya terang2,colourfull, baru rasa nak tambah, tp dah terlambat.. nak anta dah... so, terima la seadanya hasil tugasan ini...

Sunday, January 31, 2010

Perjalanan



Perjalanan kita masih jauh
Jalanan berliku akan kita tempuh
Imbaslah kenangan semalam jadi azimat
Penguat semangat menempuh masa hadapan

Wednesday, January 13, 2010

Next Article Journal

Assalamualaikum w.b.t

Sila layari url di bawah dan komen untuk sama-sama kita manfaatkan ilmu bidang teknologi maklumat dalam pendidikan.

http://pkukmweb.ukm.my/~jurfpend/journal/vol%2032%202007/JPendidikan32/Jpend32[09].pdf

Sinopsis

Dunia pendidikan hari ni semakin lama semakin mencabar. tidak cukup dengan hanya bimbingan dari guru, pelajar perlu mempunyai daya kemahiran berfikir yang kreatif dan kritis untuk membolehkan mereka menjadi manusia yang berdaya saing. penggunaan ICT dalam pendidikan membantu pelajar untuk pergi lebih jauh dalam satu-satu bidang. perubahan perlu dibuat dalam kaedah mengajar dan belajar kerana pada era kini, perkembangan teknologi maklumat telah menjadi medium perantara untuk menyalurkan maklumat.
Kewujudan sekolah bestari telah membuktikan Kementerian Pelajaran Malaysia mengambil berat penggunaan ICT. Ini kerana kewujudan sekolah bestari bertujuan untuk membudayakan sekolah dengan alat teknologi dalam P&P. oleh itu persediaan sebelum ini yang lebih berpusatkan guru akan menjadi lebih efektif dengan berpusatkan pelajar. pola pendekatan yang diguanakan ialah yang berkonsepkan konstruktivisme iaitu berpusatkan pelajar. ciri utama kaedah ini ialah pelajar membina sendiri kemahiran dan pengetahuan dan guru hanya bertindak sebagai pemudah cara.
jadi satu kajian dilakukan untuk mengkaji tahap pencapaian pelajar bagi kaedah perantis (pendekatan konstruktivisme) dengan kaedah tradisional (pendekatan tingkah laku).Dapatan kajian mendapati untuk mengetahui hasil pembelajaran, penilaian akan dibuat. melalui kajian ini, penilaian dibuat berdasarkan tugasan dan soalan pada akhir kelas. ini merupakan 2 sumber yang boleh diguanankan sebagai ukuran penilaian. tahap pelajar pada kumpulan rawatan (pendekatan konstruktivisme) lebih menampakkan peningkatan kebolehan berbanding kumpulan kawalan (pendekatan tingkah laku). kaedah konstruktivisme ini dilihat lebih membantu pelajar membentuk kemahiran masing2, kerana terdapat perbezaan pencapaian yang ketara berbanding kaedah tradisional. namun hakikatnya, sekolah2 akan kembali kepada kaedah pengajaran tradisional yang lebih berpusatkan guru.
akan tetapi, kajian ini menunjukkan pendekatan konstruktivisme boleh dilakukan cuma ianya adalah proses yang sukar dan memerlukan masa yang panjang untuk dilaksanakan. selain menyebabkan pelajar mempunyai kemahiran berfikir aras tinggi, mereka tidak berharap semua aktiviti digerakkan oleh guru, kerana telah merasakan keupayaan untuk menggerakkan sendiri aktiviti. dipihak guru, pendekatan konstruktivisme ini membolehkan guru menjadi fasilitator dan pemudah cara sahaja. akan tetapi, terdapat juga kelemahan dalam kaedah ini iaitu, tempoh P&P akan menjadi lebih panjang untuk pelajar menyiapkan tugasan dan perbincangan. secara tak langsung, sukatan tidak dapat dihabiskan pada waktu yang telah ditetapkan. cara pelajar yang berbeza mungkin akan menyebabkanpemahaman pelajar terhadap sesuatu akan terpesong. selain itu suasana kelas akan kedengaran bising dan kucar-kacir kerana pelajar berbincang dan bergerak dari satu kumpulan ke kumpulan yang lain. ia juga memakan banyak masa.
walaupun mempunyai beberapa masalah, tetapi kaedah ini masih boleh dilakukan dan guru boleh mendapatkan manfaat daripadanya.
pembaharuan dalam bidang pedagogi ini perlu dilakukan untuk menhadapi cabaran pendidikan pada masa akan datang.guru - guru perlulah sentiasa muhasabah diri, memajukan diri, mencuba pelbagai kaedah untuk meningkatkan proses P&P, sentiasa menggalakkan pelajar untuk berdikari dan menerapkan nilai murni dan berkerjasama diantara satu sama lain.





Sekian, jumpa lagi (dalam blog) :-)

Monday, January 11, 2010

Artikel

Assalamualaikum...

Sila baca artikel abstrak ini dan beri komen

Keberkesanan Penggunaan Tekonologi Maklumat Dalam Pengajaran dan Pembelajaran Sekolah Menengah Bestari

http://web.uthm.edu.my/ps/thesis/0204/fptek/zaharina.pdf

Salam Ukhuwwah


Salam ukhuwwah buat sahabat DPYIKUUM2010... :-)